Awokado po parysku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosto i smacznie

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
    4 jajka
    4 cienkie plastry wędzonego łososia
    1 cytryna
    6 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz

Awokado po parysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Awokado po parysku 1. Jajka ugotowałem na twardo. Ostudziłem, oddzieliłem żółtka od białek, rozgniotłem je osobno. Białka wymieszałem z połową majonezu, żółtka z resztą majonezu. Lekko posoliłem do smaku. Awokado przekroiłem wzdłuż na połówki. Ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek, wyjąłem miąższ, rozgniotłem go, podzieliłem na dwie porcje. Połowę wymieszałem z białkami, resztę z żółtkami. Plastry łososia ułożyłem płasko, nałożyłem na nich masę jajeczną, żółtą i białą obok siebie. Każdy plaster oprószyłem grubo mielonym pieprzem. Zwinąłem w rulon. Włożyłem łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.

Komentarze

Podobne przepisy