AWOKADO ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kremowe awokado, pachnące pomidory, chrupiące orzeszki i „gwiazda” – delikatne listki szpinaku… Propozycja dla tych, którzy uwielbiają szpinak, oraz tych, którzy go jeszcze nie lubią.

  • 10 min

Składniki:

  • garść listków szpinaku,
    2 łyżki pieczonych pomidorów*,
    2 łyżki orzeszków pini,
    1 awokado,
    2 łyżki tartego parmezanu
    sól morska,
    świeżo mielony pieprz,
    łyżka oliwy z oliwek,
    łyżka octu balsamicznego,

    * Pieczone pomidory możemy zastąpić gotowymi suszonymi

Awokado ze szpinakiem i pieczonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak, pomidorki i kulki z awokado ułożyć na talerzu. Skropić oliwą i octem, posolić i popieprzyć. Orzeszki uprażyć na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty (nie mogą zbrązowieć). Parmezan „obrać używając obieraczki do warzyw. Posypać sałatkę orzeszkami i parmezanem. Od razu podawać.

Komentarze

Podobne przepisy