Baba trójkolorowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna, aromatyczna baba na wielkanocny stół !

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny - 250g
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    1,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki suchego maku
    2 łyżki kakao
    Polewa:
    2 łyżki masła
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao

Baba trójkolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baba 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, ciągle ucierając. Masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto podzielić na trzy cześci:
    I - białą
    II - z dosypanym makiem
    III - z kakao

  • 2. Ciasto makowe wyłożyć w pierwszej kolejności do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą foremki. Następnie wyłożyć masę kakaową, a na koniec ciasto białe.

  • 3. Piec około 60 minut w 180 stopniach.

  • 4. Po wystudzeniu udekorować ciasto gorącą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy