Babcine bliny

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealne nie tylko na karnawał. Można podawać je na słodko lub w wytrawnej wersji, np z farszem mięsno-warzywnym.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    1/4 kostki masła, roztopiona
    odrobina oleju
    1/2 łyżeczki sody zgaszona wrzątkiem
    jajko
    1/2 szklanki wrzątku
    3 łyżki cukru
    mąka

Babcine bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babcine bliny 1. Mleko wlewamy do sporego garnka, wbijamy jajko i miksujemy. Sodę gasimy łyżeczką wrzątku i dodajemy do mleka z jajkiem. Następnie wciąż miksując wlewamy olej, roztopione masło, cukier i tyle mąki by ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Na sam koniec wlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dokładnie łączymy.

    Patelnię smarujemy odrobiną oleju i smażymy na rumiano placki.

    Bliny możemy podawać z konfiturami, miodem lub słodkim serkiem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy