Babcine langosy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tego przepisu nauczyła mnie moja babcia. Często robimy je razem na obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 - 3 sypkie ziemniaki
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1,5 szklanki mleka
    400 g mąki
    4 łyżki oleju
    sól
    olej do smażenia

Babcine langosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozetrzeć drożdże z cukrem i częścią ciepłego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ciepłe utłuc. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, olej, sól, ziemniaki i stopniowo dolewać ciepłe mleko wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczając w dłoniach na spory placek i smażyć z obu stron na gorącym oleju . Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy