Babcine ryby po japońsku

0 (0 ocen)

Ta potrawa jest szczególna, ponieważ kiedyś robiłam ją z babcią. Bardzo prosta w zrobieniu ryba smakuje doskonale, mój mąż i dzieci z chęcią ją jedzą.

Składniki:

  • 1 słoik papryki (duży)
    1 słoik ogórków
    4 cebule
    1 kg filetów z morszczuka (nie solić, pokroić na kawałki)

    Ciasto:
    1 szklanka wody
    2 szklanki mąki
    2 całe jaja
    2 łyżki vegety

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    3/4 szklanki oleju
    4-5 łyżek octu
    4-5 łyżek cukru
    sól
    2 małe przeciery pomidorowe
    6 łyżek ketchupu

Babcine ryby po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:
    Mieszamy wszystkie składniki na zalewę i gotujemy w niewielkim garnku tak długo, aż będzie bulgotało.
    Ciasto:
    Do miski wbijamy dwa jaja, dodajemy dwie szklanki wody oraz łyżkę Vegety (przyprawa warzywna) i dokładnie to rozmącamy, następnie dodajemy stopniowo dwie szklanki mąki cały czas mieszając.

  • 2. Gdy już ciasto będzie gotowe odkładamy je na chwilę i smażymy filety na oleju tak długo, aż się mocno zarumienią (jak będą gotowe to kładziemy na naczynie żaroodporne). Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy warstwami na filecie. Następnie zalewamy wszystko gorącą zalewą. Gotowe!

Porady

Bardzo pasuje podawanie do niej sałatki warzywnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy