Babeczki babci Antosi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała rodzina bardzo je lubi i dlatego goszczą na naszym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 40 dag mąki krupczatki
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 15 dag masła
    ● 8 dag kwaśnej śmietany
    ● jajko
    ● 2 żółtka
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie orzechowe:
    ● 35 dag śmietanki 30-proc.
    ● 30 dag zmielonych orzechów włoskich
    ● 5 łyżek cukru pudru
    Polewa:
    ● tabliczka gorzkiej czekolady
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki mleka

Babeczki babci antosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło, mąkę
    i cukier siekamy. Dodajemy
    pozostałe składniki. Wyrabiamy
    i schładzamy. Ciastem
    wyklejamy natłuszczone foremki. Pieczemy ok.
    35 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Nadzienie: schłodzoną
    śmietankę ubijamy z cukrem.
    Mieszamy z orzechami.
    Wkładamy do babeczek.
  • 3. Polewa: czekoladę roztapiamy
    w kąpieli wodnej.
    Mieszamy z masłem i mlekiem.
    Polewamy babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy