Babeczki bananowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Babeczki banalne w wykonaniu, cieszą oko i podniebienie.

  • 20 min

Składniki:

  • 250g mąki
    1 jajko
    250g gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki mleka
    100g cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 banan
    50g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki wiórków kokosowych

Babeczki bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugim naczyniu – jajko, jogurt, mleko, cukier i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy rozgniecionego widelcem lub pokrojonego w małą kosteczkę banana oraz pokruszoną na małe kawałeczki czekoladę. Delikatnie mieszamy.
    2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowych foremek), nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

Porady

Upieczone babeczki możemy posypać cukrem pudrem, lub polać czekoladową polewą.

Komentarze

Podobne przepisy