Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne babeczki o orzeźwiającym smaku cytryny, znikają w mgnieniu oka.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 ml mleka
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka cukru
    180 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    szczypta soli

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać jajka z olejem, mlekiem i sokiem z cytryny. W innej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, skórkę i sól. Suche składniki wymieszać z mokrymi krótko mieszając łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem do 3/4 wysokości foremki. Babeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 15- 20 minut w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy