Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

Delikatne i aromatyczne muffinki dla amatorów cytryny.

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka miękkiego masła
    2 jajka
    cytryna
    3/4 szkl cukru
    2/3 szkl mąki
    100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do dekoracji:
    cukier puder do posypania
    skórka z cytryny do dekoracji
    melisa

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki w kształcie różyczek lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy