Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -150 g masła
    -85 g gorzkiej czekolady
    -1 strąk wanilii
    -160 g mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -160 g cukru
    -5 jaj
    -szczypta soli
    -polewa biała i czarna

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z laski wanilii wybrać miąższ. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w gorącej kąpieli (na parze). Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na sztywno, dodać sól i wanilię. Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. Dodać masę czekoladową i wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę (na 12 szt.) wysmarować tłuszczem, dokładnie każde zagłębienie, a następnie napełnić je ciastem. Piec w temperaturze 175 stopni, około 20 minut. Po upieczeniu jeszcze przez 5 minut zostawić je w foremce. Przestudzone wyjmowaći ozdabiać polewami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy