Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-150 g masła
-85 g gorzkiej czekolady
-1 strąk wanilii
-160 g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-160 g cukru
-5 jaj
-szczypta soli
-polewa biała i czarna
Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z laski wanilii wybrać miąższ. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w gorącej kąpieli (na parze). Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na sztywno, dodać sól i wanilię. Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. Dodać masę czekoladową i wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę (na 12 szt.) wysmarować tłuszczem, dokładnie każde zagłębienie, a następnie napełnić je ciastem. Piec w temperaturze 175 stopni, około 20 minut. Po upieczeniu jeszcze przez 5 minut zostawić je w foremce. Przestudzone wyjmowaći ozdabiać polewami.
Komentarze