Babeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, mocno czekoladowe babeczki, idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do kawki. Delikatne i dość słodkie, ale można je też zrobić z czekolady gorzkiej, ja zrobiłam z czekolady mlecznej, ponieważ zarówno mąż jak i córcia wolą wypieki nieco słodsze.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    200 g mlecznej czekolady
    150 g cukru
    1 czubata łyżka prawdziwego kakao
    120 g mąki
    2 jajka
    aromat waniliowy

Babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Czekoladę posiekać nożem . Masło z cukrem umieścić w garnuszku, postawić na gazie i ciągle mieszając rozpuścić. Następnie zdjąć garnuszek z gazu i dodać 3/4 posiekanej czekolady i aromat, mieszać do momentu aż czekolada rozpuści się w mieszance cukru z masłem. Kakao wymieszać z mąką, następnie dodawać stopniowo do mieszanki maślano-czekoladowej ciągle mieszając. Na samym końcu dodać do mieszanki jajka i dokładnie wymieszać. W foremkach na babeczki umieścić papilotki. Każdą z foremek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Każdą babeczkę posypać resztą posiekanej czekolady. Piec przez 20 minut. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy