Babeczki czekoladowe z gruszką

0 (0 ocen)

Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub nie.

Składniki:

  • 5 małych gruszek
    1.5 szklanki wody
    1 laska wanilii
    200g cukru
    4 łyżki kakao
    100g czekolady gorzkiej
    90g masła
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko

Babeczki czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, 150g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając.
    Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną.
    Można dodać trochę soku z cytryny.
    Wyjąć, odcedzić.
    Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje.
    Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać.
    Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki.
    Piec w temp.180stop.przez 20minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub nie.

Komentarze

Podobne przepisy