Babeczki czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, 150g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając.
Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną.
Można dodać trochę soku z cytryny.
Wyjąć, odcedzić.
Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje.
Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać.
Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki.
Piec w temp.180stop.przez 20minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub nie.
Komentarze