Babeczki czekoladowe z nutą cynamonową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babeczki nie są zbyt słodkie, cynamon dodaje intensywnego można powiedzieć ostrzejszego smaku a biała czekolada nadaje słodkości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - mąka pszenna- 140g
    - cukier kryształ- 150g
    - kakao- 25g
    - soda oczyszczona- 3/4 łyżeczki
    - cynamon- 1,5 łyżeczki
    - sól- 1/4 łyżeczki
    - woda- 180 ml
    - olej roślinny- 75 ml
    - ocet- 3/4 łyżeczki
    - gorzka czekolada (Wedel lub z Lidla w czerwonym opakowaniu- 1 tabliczka starta na drobnych oczkach

Babeczki czekoladowe z nutą cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę, 1,5 łyżeczki cynamonu i sól. Dodać wodę, olej i ocet. Wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek na średnich obrotach. Dodać startą tabliczkę czekolady i wymieszać mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach do momentu gdy wykałaczka po wyjęciu będzie czysta ( pamiętajmy że w środku jest czekolada i patyczek może być troszkę wilgotny) Babeczki są delikatne i puszyste. Ozdabiamy wedle uznania. Ja ozdobiłam białą czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem podprażonych orzechów włoskich uprzednio rozdrobnionych i z dodatkiem łyżeczki nawet mnie oleju roślinnego.

Komentarze

Podobne przepisy