Babeczki czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 jajka
    200g jogurtu naturalnego gęstego
    ½ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru kryształu
    ½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych
    ½ tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    ½ szklanki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

    Lukier wiśniowy:
    4 łyżki soku wiśniowego
    ½ szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Wiśnie deserowe ze słoika

Babeczki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy partiami do masy jajecznej naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
    Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem. Gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy