Pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 jajka
200g jogurtu naturalnego gęstego
½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru kryształu
½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych
½ tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier wiśniowy:
4 łyżki soku wiśniowego
½ szklanki cukru pudru
Babeczki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy partiami do masy jajecznej naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem. Gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.
Komentarze