Babeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    1/4 szklanki cukru
    0,5 kostki roztopionego masła
    0,5 opakowania cukru waniliowego
    250 gram świeżych drożdży
    0,5 szklanka letniego mleka
    50 gram rodzynek królowej
    50 gram płatków migdałowych
    Papilotki do babeczek

Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy