Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na coś słodkiego. Czasami korzystam z gotowego ciasta francuskiego bo można z jego pomocą szybko zrobić zarówno coś słodkiego jak i wytrawnego. Tym razem połączyłam ciasto francuskie z twarogiem i pistacjami. Wyszedł pyszny i sycący deser. Polecam

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół op. ciasta francuskiego
    200 g twarogu półtłustego
    50 g obranych pistacji
    1/2 szkl cukru
    1 białko kurze

Babeczki francuskie z twarogiem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pistacje mielimy na drobno. Twaróg przekładamy do miseczki, dokładamy zmielone pistacje, cukier i białko. Mieszamy razem dokładnie. Z ciasta francuskiego wykrajamy duże kółka (ja wykroiłam je największą metalową obręczą). Okrągłymi kawałkami ciasta wykładamy wgłębienia w blaszce na babeczki a następnie wypełniamy je farszem twarogowo-pistacjowym- ok. 2 czubatych łyżeczek i wyrównujemy. Resztę ciasta francuskiego które zostało po wycięciu kółek układamy na wierzchu każdej babeczki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy