Babeczki jaśminowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na ich widok rośnie apetyt. Smakują bajecznie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    4 jajka
    ¾ szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki cukru
    Kilka łyżek oleju
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki masy:
    Kostka masła
    6 żółtek
    Około ¾ szklanki cukru
    1/3 szklanki likieru migdałowego
    Ponadto:
    Kolorowa posypka do dekoracji i kawa cappuccino do nasączenia babeczek

Babeczki jaśminowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz żółtka wymieszane z olejem. Na końcu wsyp mąkę przesianą z proszkiem. Wymieszaj dokładnie i przelej masę do foremek na babeczki. Piecz około 15 minut w temperaturze 170-160. Po przestudzeniu przepołów każdą babeczkę.
  • 2. 2. Żółtka zmiksuj z cukrem i podgrzewaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę żółtkami oraz likier migdałowy.
  • 3. 3. Masą przełóż przekrojone babeczki. Udekoruj dowolnie ich wierzch, najlepiej białą czekoladą i kolorową posypką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy