Babeczki kakaowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i proste babeczki przygotowane z mąki pełnoziarnistej to słodka zdrowa przekąska dla każdego.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    szklanka mąki pszennej
    szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu)
    3 jajka
    pół szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka kakao
    3 nieduże jabłka

Babeczki kakaowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami.
    Mąki mieszamy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników.
    Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Babeczki można przygotować bez jabłek, np. z rodzynkami lub suszoną żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy