BABECZKI KAWOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne idealne do kawy babeczki kawowe.

  • 30 min

Składniki:

  • BABECZKI - SKŁADNIKI SUCHE:

    1 szklanka mąki pszennej

    2/3 szklanki cukru

    1 łyżka kakao

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    BABECZKI - SKŁADNIK MOKRE:

    100 ml maślanki

    1/4 szklanki oleju słonecznikowego

    1 jajko

    ZAPARZONA KAWA:

    100 ml wody wrzącej + 1 łyżeczka kawy espresso

    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    KREM:

    250 ml mleka

    1 budyń waniliowy

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    3 łyżki cukru

    50g masła

    0,5 szklanki ajerkoniaku

Babeczki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek zaparzamy kawę: Kawę zalać gorącą wodą.
    Poczekać aż się dobrze zaparzy, odcedzić przez drobne sitko.
    Do odcedzonej kawy dodać kawę rozpuszczalną i odstawić do ostygnięcia.

  • 2. BABECZKI:W jednej misce wymieszać składniki suche.
    W drugiej roztrzepać, trzepaczką lub miotełką jajko, dodać maślankę wymieszać, dodać olej wymieszać, na koniec dodać ostudzoną kawę. Wymieszane składniki suche (z pierwszej miski) wsypać do składników mokrych (druga miska), energicznie wymieszać.

  • 3. Formę do babeczek natłuścić (ja miałam silikonowe),wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

  • 4. Krem: Mleko zagotować z kawą, cukrem i ugotować budyń. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ajerkoniak, ucierając.
    Jeżeli masa będzie dość rzadka, aby nakładać na babeczki to należy włożyć na chwilkę do lodówki.
    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na ostudzone babeczki.
    Przystroić według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy