Babeczki kawowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Nalewam do babeczek płynną masę, a wyjmuję gęstą i pyszną

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    Masa:
    2 filiżanki mocnej kawy
    4 żółtka
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    3/4 szklanki cukru

Babeczki kawowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i masło siekam, dodaję cukier, jajko i zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 min do zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając ciasteczka wykałaczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy