Babeczki marchewkowe :)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne, puszyste, aromatyczne i proste do wykonania babeczki, które smakują wszystkim!

  • 45 min

Składniki:

  • Na masę:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej,
    dwie średniej wielkości marchewki starte na grubych oczkach,
    3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
    1/2 szklanki oleju,
    3 jajka,
    po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cynamonu,
    około szklanka pokrojonych orzechów włoskich

    Do dekoracji:
    300 mln dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
    1 opakowanie serka mascarpone (250 gr)
    Łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki drobno startej marchewki, po jednej łyżce miodu i masła

Babeczki marchewkowe :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon oraz olej. Delikatnie wymieszać. Dodać startą marchewkę i orzechy. Ponownie wymieszać.
  • 2. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych papilotek do babeczek. Piec ok. 20 min w temperaturze 190 st.
  • 3. Babeczki ostudzić.
  • 4. Przygotować dekorację.
    Masło rozpuścić, dodać miód i marchewkę. Dusić do miękkości. Ostudzić.
    Kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.
    Upieczone babeczki udekorować kremem z kremówki i mascarpone oraz karmelizowaną marchewką.

    Bon appétit !

Porady

Babeczki najpiękniej wyglądają w kolorowych papilotkach :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy