Pyszne, puszyste, aromatyczne i proste do wykonania babeczki, które smakują wszystkim!
45 min
Składniki:
Na masę:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
dwie średniej wielkości marchewki starte na grubych oczkach,
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
1/2 szklanki oleju,
3 jajka,
po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
około szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Do dekoracji:
300 mln dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
1 opakowanie serka mascarpone (250 gr)
Łyżka cukru pudru
1/2 szklanki drobno startej marchewki, po jednej łyżce miodu i masła
Babeczki marchewkowe :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon oraz olej. Delikatnie wymieszać. Dodać startą marchewkę i orzechy. Ponownie wymieszać.
2.Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papierowych papilotek do babeczek. Piec ok. 20 min w temperaturze 190 st.
3.Babeczki ostudzić.
4.Przygotować dekorację.
Masło rozpuścić, dodać miód i marchewkę. Dusić do miękkości. Ostudzić.
Kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.
Upieczone babeczki udekorować kremem z kremówki i mascarpone oraz karmelizowaną marchewką.
Bon appétit !
Porady
Babeczki najpiękniej wyglądają w kolorowych papilotkach :)
Komentarze