Babeczki migdałowe różyczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babeczki są przepyszne. Aż żal jeść, tak pięknie wyglądają.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● jajko
    ● 15 dag masła
    ● szczypta soli
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● łyżka schłodzonego mleka
    Oraz:
    ● 1 szkl. kremówki
    ● 1/2 puszki masy kajmakowej
    ● 20 całych migdałów
    ● płatki migdałów

Babeczki migdałowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy. Chłodzimy minimum 30 minut. Rozwałkowujemy na 5-mm placek. Wykrawamy kółka (większe niż średnica foremek do babeczek), wylepiamy foremki i nakłuwamy. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Studzimy.
  • 2. Kremówkę ubijamy, mieszamy z masą kajmakową. Napełniamy babeczki. Płatki migdałów układamy jak płatki róży. W środek wtykamy po migdale.

Porady

RADY A. Kwiatkowskiej Przed nałożeniem kremu wnętrza babeczek należy posmarować roztopioną w kąpieli wodnej 1/2 tabliczki czekolady mlecznej i odczekać, aż zastygnie. Wtedy babeczki pozostaną kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy