Babeczki mini

0 (0 ocen)

W sam raz do kawy lub herbaty. Idealna dla łakomczuchów.

Składniki:

  • 200g masła lub margaryny

    1 szklanka cukru

    2 jajka

    3 szklanki bułki tartej

    1 szklanka mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dżem o dowolnym smaku

    POLEWA:

    pół szklanki cukru pudru

    1 łyżka wody

    kilka kropel soku z cytryny

Babeczki mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki mini 1. Margarynę i cukier utrzyj na gładką masę. Dodawaj pojedynczo jajka i wymieszaj.





  • 2. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj a następnie połącz dokładnie z masą. Wstaw ciasto do lodówki na około 30minut.
  • 3. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  • 4. Ustaw foremki na blasze. Z ciasta uformuj ok 20-25 kulek o średnicy k. 4cm.
  • 5. Włóż kulki do foremek, zrób w nich zagłębienia a następnie wypełnij dżemem.
  • 6. Piecz w dolnej części piekarnika przez ok. 15minut. Ostudź.
  • 7. Zrób polewę: zmieszaj cukier puder z wodą i paroma kroplami soku z cytryny. Polej wokół wgłębienia z dżemem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy