Babeczki muesli w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babeczki muesli to nie tylko puste kalorie, ale także pożywna przekąska polecana szczególnie tym, którzy cenią zdrową żywność, a chcą zasmakować odrobinę słodyczy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 150 g brązowego cukru, 50 g owocowego muesli, 1 średni banan, 3 jajka, 110 g masła stopionego, 75 ml jogurtu naturalnego, 5 łyżek płatków migdałowych
    Do dekoracji: gorzka czekolada, jagody

Babeczki muesli w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Formę na 12 babeczek (w zależności od wielkości papilotek do muffinek może wyjść nawet do 24 babeczek) nasmaruj niewielką ilością masła.
  • 2. Mąkę, proszek do pieczenie i sodę należy wsypać do miski, następnie dodać cukier i muesli. Wszystko wymieszać.
  • 3. W małej misce widelcem rozgnieść banan. Stopniowo dodawać jajka, masło, jogurt, aż składniki się połączą. Następnie należy połączyć masę bananową z mieszanką z mąką.
  • 4. Nałożyć ciasto do formy na babeczki, a na wierzchu rozłożyć płatki migdałów.
    Piec przez ok. 20 minut, aż babeczki urosną i zazłocą się.
    Odstawić formy z babeczkami do całkowitego ostygnięcia.
  • 5. Dekoracja:
    Rozpuścić gorzką czekoladę w misce żaroodpornej nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie za pomocą łyżki oblewać wierzch babeczek czekoladą. Na każdą babeczkę położyć kilka jagód świeżych lub z przetworów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy