Babeczki muesli to nie tylko puste kalorie, ale także pożywna przekąska polecana szczególnie tym, którzy cenią zdrową żywność, a chcą zasmakować odrobinę słodyczy.
1 godz. 30 min
Składniki:
200 g mąki, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 150 g brązowego cukru, 50 g owocowego muesli, 1 średni banan, 3 jajka, 110 g masła stopionego, 75 ml jogurtu naturalnego, 5 łyżek płatków migdałowych
Do dekoracji: gorzka czekolada, jagody
Babeczki muesli w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Formę na 12 babeczek (w zależności od wielkości papilotek do muffinek może wyjść nawet do 24 babeczek) nasmaruj niewielką ilością masła.
2.Mąkę, proszek do pieczenie i sodę należy wsypać do miski, następnie dodać cukier i muesli. Wszystko wymieszać.
3.W małej misce widelcem rozgnieść banan. Stopniowo dodawać jajka, masło, jogurt, aż składniki się połączą. Następnie należy połączyć masę bananową z mieszanką z mąką.
4.Nałożyć ciasto do formy na babeczki, a na wierzchu rozłożyć płatki migdałów.
Piec przez ok. 20 minut, aż babeczki urosną i zazłocą się.
Odstawić formy z babeczkami do całkowitego ostygnięcia.
5.Dekoracja:
Rozpuścić gorzką czekoladę w misce żaroodpornej nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie za pomocą łyżki oblewać wierzch babeczek czekoladą. Na każdą babeczkę położyć kilka jagód świeżych lub z przetworów.
Komentarze