Babeczki na zielono

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwoje wnuków: 4-letniego Michała i 7-letnią Oliwkę. Bardzo lubię wymyślać dla nich smakołyki.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 jajka
    ● 20 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● 10 dag śmietany
    ● 1/2 op. proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki płynnego miodu
    ● szczypta soli
    Masa szpinakowa:
    ● 10 dag szpinaku
    ● kilka piórek szczypiorku
    ● piórko zielonego czosnku
    ● 5 dag masła
    ● sól
    ● masło do foremek

Babeczki na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebieramy, myjemy
    i osączamy. Następnie
    drobno kroimy. Szczypiorek
    i czosnek myjemy, osuszamy
    i siekamy. Dusimy ze szpinakiem
    do miękkości na roztopionym
    maśle. Doprawiamy
    solą. Studzimy.
  • 2. Ciasto: miękkie masło mieszamy
    z żółtkami, śmietaną,
    miodem i solą. Białka ubijamy
    na sztywno i przekładamy do
    masy. Wsypujemy mąkę przesianą
    z proszkiem. Mieszamy.
  • 3. Do ciasta dodajemy masę
    szpinakową. Mieszamy. Przekładamy
    do posmarowanych
    masłem foremek do babeczek.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 180 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy