Babeczki z owocami

0 (0 ocen)

Babeczki pachnące latem! Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250g margaryny
    3 żółtka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki

Babeczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę.
  • 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
  • 3. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy do babeczek, pozostawiamy do wystudzenia. Na budyń wykładamy owoce w dowolnej ilości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy