Babeczki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z kakao, cukrem pudrem, solą. Masło rozgniatamy z roztrzepanym jajkiem. Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto (powinno formować kulę i nie kleić się do rąk. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Wodę i margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dosypujemy cukier i 3 łyżki kakao, mieszamy do dokładnego połączenia składników. Dosypujemy mleko w proszku i mieszamy, żeby nie było grudek. Zestawiamy z ognia.
3.Foremki smarujemy masłem (najlepiej rozpuścić masło i rozprowadzić je pędzelkiem). Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wyklejamy nim foremki do babeczek. Następnie ciasto w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy przez chwilę. Każdą foremkę delikatnie ściskamy, dzięki czemu babeczki bez problemu odejdą od brzegów.
4.Na wystudzone babeczki wykładamy po łyżce masy czekoladowej. Dekorujemy orzechami włoskimi.
Komentarze