Babeczki podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Propozycja dla słodyczolubów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 10-12 babeczek:

    160 g mąki pszennej,

    30 g kakao+ 3 łyżki do masy czekoladowej,

    60 g cukru pudru,

    szczypta soli,

    100 g masła zimnego,

    1 jajko,

    200 g mleka w proszku (pełnego!),

    pół szklanki cukru,

    pół szklanki wody,

    70 g margaryny,

    kilka orzechów włoskich do dekoracji.

Babeczki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem pudrem, solą. Masło rozgniatamy z roztrzepanym jajkiem. Składniki łączymy i wyrabiamy ciasto (powinno formować kulę i nie kleić się do rąk. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Wodę i margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dosypujemy cukier i 3 łyżki kakao, mieszamy do dokładnego połączenia składników. Dosypujemy mleko w proszku i mieszamy, żeby nie było grudek. Zestawiamy z ognia.
  • 3. Foremki smarujemy masłem (najlepiej rozpuścić masło i rozprowadzić je pędzelkiem). Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wyklejamy nim foremki do babeczek. Następnie ciasto w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy przez chwilę. Każdą foremkę delikatnie ściskamy, dzięki czemu babeczki bez problemu odejdą od brzegów.
  • 4. Na wystudzone babeczki wykładamy po łyżce masy czekoladowej. Dekorujemy orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy