Składniki na 12 szt.
130 g mąki
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier:
2 łyżki soku z pomarańczy
ok. 3/4 szk. cukru pudru
skórka pomarańczowa
Babeczki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przestudzone masło, cukier waniliowy, sok pomarańczowy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj do masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut.
Lukier: do soku dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie mieszaj, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Przestudzone babeczki polej przygotowanym lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Komentarze