Babeczki pomarańczowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

szybkie w przygotowaniu i pyszne

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 szt.
    130 g mąki
    100 g cukru
    100 g masła
    2 jaja
    4 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na lukier:
    2 łyżki soku z pomarańczy
    ok. 3/4 szk. cukru pudru
    skórka pomarańczowa

Babeczki pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przestudzone masło, cukier waniliowy, sok pomarańczowy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj do masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut.
    Lukier: do soku dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie mieszaj, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Przestudzone babeczki polej przygotowanym lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Komentarze

Podobne przepisy