Babeczki rumowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wyśmienite z duża ilością owoców i bitej śmietany.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    50g drożdzy
    1 laska wanili
    skórka z 1 cytryny
    8-9 jaj
    15g soli
    50g miodu
    125ml mleka
    rum do smaku

Babeczki rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wyjąć ziarenka wanilii nożem. Mąkę połączyć z solą, jajkami,rozczynem z drożdży, miodem, startą skórką z cytryny i wanilią.
    Odstawić wyrobione ciasto w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyłożyć do foremek i piec w 180 stopniach przez ok 20 min. Po upieczeniu skropić babeczki rumem.

Porady

Do wyłożenia w foremki gotowego ciasta wygodnie jest użyć rękawa cukierniczego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy