Babeczki tiramisu

0 (0 ocen)

Z okazji Dnia Kobiet zrobiła babeczki o włoskim smaku znanego deseru tiramisu.Babeczki są mięciutkie w środku i bardzo puszyste.Smak kawy nie jest dominujący,dlatego świetnie pasują do kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    110 g masła
    110 g jasnego brązowego cukru
    110 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    3 łyżki likieru whisky cream
    2 jajka
    Krem:
    300 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao

Babeczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę,proszek i sodę przesiewamy i odstawiamy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy partiami cukier,nie przerywając ucierania.Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając i kawę.Do masy dodajemy suche składniki i likier.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami.Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180'C około 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy stopniowo cukier i mieszamy.Babeczki ozdabiamy kremem śmietankowym.Użyłam do tego tylki o szerokości 9mm .Wierzch posypujemy ciemnym kakao
  • 3. nspiracja: Moje wypieki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy