Z okazji Dnia Kobiet zrobiła babeczki o włoskim smaku znanego deseru tiramisu.Babeczki są mięciutkie w środku i bardzo puszyste.Smak kawy nie jest dominujący,dlatego świetnie pasują do kawy.
Składniki:
Ciasto:
110 g masła
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
3 łyżki likieru whisky cream
2 jajka
Krem:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
Babeczki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę,proszek i sodę przesiewamy i odstawiamy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy partiami cukier,nie przerywając ucierania.Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając i kawę.Do masy dodajemy suche składniki i likier.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami.Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180'C około 20-25 minut do tak zwanego suchego patyczka.
2.Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy stopniowo cukier i mieszamy.Babeczki ozdabiamy kremem śmietankowym.Użyłam do tego tylki o szerokości 9mm .Wierzch posypujemy ciemnym kakao
Komentarze