Babeczki truskawkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię pomagać w kuchni, mam nawet u babci swój malutki wałek do ciasta. Uwielbiam truskawki ze śmietaną i cukrem.

Składniki:

  • Nadzienie:
    1 kg truskawek
    mały jogurt naturalny
    150 g gęstej śmietany
    cukier
    bita śmietana

    Babeczki:
    1,5 szklanki mąki
    15 dag margaryny lub masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    łyżka gęstej śmietany

Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki truskawkowe 1. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Odkładamy kilkanaście małych truskawek do dekoracji, a pozostałe miksujemy ze śmietaną i jogurtem, aby
    powstał dość gęsty koktajl. Dodajemy kilka łyżeczek cukru do smaku.
  • Babeczki truskawkowe 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i razem siekamy nożem (w tym momencie przyda się pomoc kogoś dorosłego). Dodajemy
    resztę składników, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką. Natłuszczone foremki wyklejamy porcjami ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 °C na złoty kolor.
  • Babeczki truskawkowe 3. Gotowe babeczki wypełniamy koktajlem truskawkowym, truskawkami i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy