Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Odkładamy kilkanaście małych truskawek do dekoracji, a pozostałe miksujemy ze śmietaną i jogurtem, aby
powstał dość gęsty koktajl. Dodajemy kilka łyżeczek cukru do smaku.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i razem siekamy nożem (w tym momencie przyda się pomoc kogoś dorosłego). Dodajemy
resztę składników, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką. Natłuszczone foremki wyklejamy porcjami ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 °C na złoty kolor.
3.Gotowe babeczki wypełniamy koktajlem truskawkowym, truskawkami i bitą śmietaną.
Komentarze