Babeczki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kolorowe i bardzo dekoracyjne

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    4 jajka
    8 łyżek mleka
    8 łyżek oleju
    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny

    Krem:
    1 kostka masła
    1 puszka masy krówkowej
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta zielonego barwnika
    Dekoracja:
    kolorowe jajeczka z czekolady

Babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy olej, mleko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy. Ciasto przekładamy do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy 30-35 min. w temperaturze 180 stopni C.Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie nadal miksując dodajemy po łyżce masy krówkowej a na końcu zielony barwnik. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka.

Porady

Do kremu możemy użyć dowolny barwnik, skórkę cytrynową możemy zastąpić pomarańczową lub cukrem waniliowym.

Komentarze

Podobne przepisy