Babeczki wytrawne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne wytrawne babeczki z papryką, mozzarellą, wędliną i kukurydzą. Świetnie smakują.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl puree z dyni
    1 czerwona papryka
    50 g chudej wędliny
    9 kulek mini mozzarelli
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    1/2 szkl mleka
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babeczki wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, wykrajamy pestki i kroimy ją w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę.
    Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu.
    Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem.
    Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy po 1 łyżce ciasta.
    Na środek każdej babeczki wkładamy po kulce mozzarelli i nakładamy na nią drugą łyżkę ciasta, przykrywamy mozzarellę ciastem.
    Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy