Babeczki z czarnego spaghetti z sosem słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawa i niebanalna przystawka z czarnego makaronu i krewetek, takie połączenie zaskoczy każdego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti czarny (barwiony sepia): 150 gramów
    - krewetki królewskie: 4 sztuki
    - Żółty ser starty: 100 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sos słodko-kwaśny: 4 łyżki

Babeczki z czarnego spaghetti z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać. Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. .
  • 2. Nasmarować oliwą małe foremki lub. Formę do pieczenia muffinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jeśli masa jajeczna została to tez polać).
  • Babeczki z czarnego spaghetti z sosem słodko-kwaśnym 3. Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni c i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym

Komentarze

Podobne przepisy