Babeczki z dżemem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem (ok. 5 min. na średnich obrotach). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce do jajek, wciąż miksując (tu zmniejszamy obroty). Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwile wszystko miksujemy, do uzyskania jednolitej masy.
2.Ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozkładamy po trochu do foremek. Kładziemy po pół łyżeczki dżemu jagodowego i przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Jeżeli ciasto jest za rzadkie można dodać trochę więcej mąki.
2. Dżem nie może być bardzo rzadki.
3. Foremki muszą być zapełnione w 3/4, żeby ciasto nam nie uciekło
Komentarze