Babeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to dobra przystawka do czerwonego barszu, podawanego na wigilie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dkg mąki
    20 dkg masła
    1 jajko
    1 dkg drożdży
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki mleka
    FARSZ:
    20 dkg pieczarek
    cebula
    przyprawa uniwersalna, pieprz
    ser żółty do posypania


Babeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozprowadzić mlekiem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, drożdże i dokładnie posiekać, dodać jajko i wyrobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 1-2 godz.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki obrać, dokładnie wypłukać i podgotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokroić w niewielką kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni i dodać do pieczarek. Wszystko doprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • 3. schłodzone ciasto rozwałkować, wykrajać krążki i każdym dokładnie wyłożyć foremkę do babeczek. Piec aż będą rumiane w temp. ok 200C

Porady

Upieczone babeczki od razu można wypełnić farszem, posypać serem żółtym i zapiec lub gdy wystygną przełożyć do szczelnego pojemnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy