Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!.
60 min
Składniki:
Składniki na 25 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej
3 jaja
3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag
1 szklanka soku z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
skórka otarta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Masa śmietankowa:
25 dag serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30-36%
cukier puder do smaku
Babeczki z pomarańczą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia.
2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, wymieszać.
3. Jajka ubić mikserem , wycisnąć sok z pomarańczy.
4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C.
5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze