Babeczki z rabarbarem i orzechami

0 (0 ocen)

Można użyć świeżego lub mrożonego rabarbaru

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki zarodków pszennych
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    kilka kropel aromatu waniliowego
    0,5 szklanki maślanki
    15-20 dag rabarbaru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    olej do foremek

Babeczki z rabarbarem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej wymieszać z cukrem, rozmąconymi jajkami, olejkiem i maślanką. Dodać oczyszczony, pokrojony w małą kostkę rabarbar.
    W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zarodki pszenne oraz drobno posiekane orzechy.
    Mieszankę wsypać do emulsji jajeczno-olejowej z rabarbarem, wymieszać łyżką (niedokładnie, tylko tyle, aby składniki się połączyły).
    Foremki do babeczek posmarować olejem, nałożyć ciasto.
    Piec w temp. 180 st. C przez ok 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy