babeczki z różą

0 (0 ocen)

Takie babeczki na pewno ucieszą zarówno oko jak i podniebienie.

Składniki:

  • na około 18-20 babeczek:

    muffiny:
    2 szklanki mąki, ja użyłam typ 405
    szklanka cukru
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    5 jajek z domowej hodowli
    2 łyżki maku
    kieliszek amaretto
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    400 g gęstego jogurtu naturalnego

    krem:
    250 g serka mascarpone
    cukier puder do osłodzenia, proponuję użyć wedle własnego smaku

    dekoracja:
    2 duże brzoskwinie lub nektarynki
    listki mięty
    opcjonalnie kolorowy cukier

Babeczki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa masa 1. Muffiny:
    Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy robotem kuchennym lub mikserem, do połączenia wszystkich składników.
  • masą napełniamy papilotki 2. Masę łyżką przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
  • babeczki przekładamy na kratkę 3. Po upieczeniu babeczki przekładamy do ostudzenia na kratkę.
  • 4. W czasie gdy babeczki się studzą robimy krem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
  • połówki brzoskwini kroimy na bardzo cienkie plasterki 5. Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy na jak najcieńsze plasterki.
  • 6. Następnie wierzch każdej babeczki smarujemy kremem. Na kremie układamy płatki z plasterków brzoskwini, tak by przypominały różę.
  • gotowa babeczka 7. Gotowe babeczki ozdabiamy listkami mięty i ewentualnie by ładnie się mieniły jadalnym brokatem lub kolorowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy