Babeczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować dla moich bliskich. W kuchni zazwyczaj eksperymentuję i improwizuję, często sama wymyślam różne przepisy i muszę przyznać, że mojej rodzince zawsze smakuje to, co przyrządzę.

Składniki:

  • Dla 4 osób
    20 dag ziemniaków
    4 pomidory
    10 dag żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    5 dag mrożonego zielonego groszku
    130 ml mleka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    100 ml śmietany
    2 łyżki oliwy
    sól, biały pieprz
    zioła prowansalskie
    mąka

Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki ziemniaczane 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Obieramy, a następnie rozgniatamy z 2 łyżkami
    mleka na purée. W tym czasie masło roztapiamy na patelni. Oprószamy mąką, chwilę zasmażamy. Mieszając, wlewamy 100 ml mleka. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
  • Babeczki ziemniaczane 2. Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do sosu. Wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy rozmrożony groszek. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do purée z ziemniaków, mieszamy.
  • Babeczki ziemniaczane 3. Foremki na babeczki płuczemy zimną wodą. Wypełniamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, śmietanę, zioła i sól do smaku. Babeczki przekładamy na talerze, podajemy z surówką z pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy