Lubię gotować dla moich bliskich. W kuchni zazwyczaj eksperymentuję i improwizuję, często sama wymyślam różne przepisy i muszę przyznać, że mojej rodzince zawsze smakuje to, co przyrządzę.
Składniki:
Dla 4 osób
20 dag ziemniaków
4 pomidory
10 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
5 dag mrożonego zielonego groszku
130 ml mleka
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
100 ml śmietany
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz
zioła prowansalskie
mąka
Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Obieramy, a następnie rozgniatamy z 2 łyżkami
mleka na purée. W tym czasie masło roztapiamy na patelni. Oprószamy mąką, chwilę zasmażamy. Mieszając, wlewamy 100 ml mleka. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
2.Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do sosu. Wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy rozmrożony groszek. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do purée z ziemniaków, mieszamy.
3.Foremki na babeczki płuczemy zimną wodą. Wypełniamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, śmietanę, zioła i sól do smaku. Babeczki przekładamy na talerze, podajemy z surówką z pomidorów.
Komentarze