Pożywne babeczki ziemniaczano-serowe z dodatkiem pikantnej pasty Harissy.
40 min
Składniki:
proporcje na 12 babeczek:
1 kg młodych ziemniaków
100 g twardego sera, u mnie grana padano
6 plasterków salami pepperoni lub chorizo
czerwona cebula
łyżeczka Harissy
łyżka posiekanej pietruszki i koperku
sól
pieprz
łyżka klarowanego masła
Babeczki ziemniaczano-serowe z salami i pastą harissa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w drobną kostkę salami podsmażamy na maśle.
2.Dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki i cebulę. Podsmażamy około 3-4 minut. Co jakiś czas mieszając. Dodajemy łyżeczkę Harissy i delikatnie razem mieszamy.
3.Wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy posiekane zioła i starty ser. Wszystko ze sobą mieszamy.
4.Masę ziemniaczaną wykładamy do silikonowych papilotek i pieczemy w 200 stopniach C około 15 - 20 minut, aż babeczki się zarumienią. Podajemy na gorąco jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Komentarze