babeczki ziemniaczano-serowe z salami i pastą Harissa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pożywne babeczki ziemniaczano-serowe z dodatkiem pikantnej pasty Harissy.

  • 40 min

Składniki:

  • proporcje na 12 babeczek:

    1 kg młodych ziemniaków
    100 g twardego sera, u mnie grana padano
    6 plasterków salami pepperoni lub chorizo
    czerwona cebula
    łyżeczka Harissy
    łyżka posiekanej pietruszki i koperku
    sól
    pieprz
    łyżka klarowanego masła

Babeczki ziemniaczano-serowe z salami i pastą harissa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Salami podsmażamy na maśle. 1. Pokrojone w drobną kostkę salami podsmażamy na maśle.
  • Dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki i cebulę. 2. Dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki i cebulę. Podsmażamy około 3-4 minut. Co jakiś czas mieszając. Dodajemy łyżeczkę Harissy i delikatnie razem mieszamy.
  • Dodajemy starty ser i zioła. 3. Wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy posiekane zioła i starty ser. Wszystko ze sobą mieszamy.
  • Masę ziemniaczaną przekładamy do papilotek. 4. Masę ziemniaczaną wykładamy do silikonowych papilotek i pieczemy w 200 stopniach C około 15 - 20 minut, aż babeczki się zarumienią. Podajemy na gorąco jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy