BABKA BUDYNIOWA WANILIOWA

0 (0 ocen)

Delikatna i puszysta babka na bazie budyniów o waniliowym smaku bez masła i oleju, wprost stworzona do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • budynie waniliowe bez cukru 3 op.
    śmietanka kremówka 30 % lub 36 % 1 i 1/2 szkl.
    mąka tortowa 1 i 1/2 szkl.
    cukier 1 szkl.
    jaja 6 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy 1 op.
    esencja z wanilii 1 łyżeczka

Babka budyniowa waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
    Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, dolewając jednocześnie śmietanę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dwiema partiami do ciasta wraz z esencją z wanilii. Mieszać delikatnie szpatułką do połączenia się mas.
  • 3. Foremkę do pieczenia babki wysmarować masłem obsypać mąką. Nadmiar mąki usunąć. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35-40 min., do suchego patyczka.

Porady

Babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy