Babka cherry z rodzynkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Babka mocno pachnąca wiśniami z dodatkiem rodzynek. Pyszna i mięciutka.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 200 g miękkiej margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    250 ml czerwonego wina cherry CinCin
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki cukru kryształ
    1 łyżeczka kakao do ciast
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    100 g rodzynek.

Babka cherry z rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:

    Czekoladę drobno siekamy nożem.
    Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno wsypując pod koniec cukier kryształ.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
    Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
    Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Wlewamy cienkim strumieniem wino.
    Wsypujemy posiekaną czekoladę .
    Na koniec zmniejszamy obroty robota i dodajemy pianę z białek.
    Wsypujemy rodzynki.
    Gotowe ciasto przelewamy do formy babki.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy