Pachnąca cydrem jabłkowym, cudownie wilgotna i rozpływająca się w ustach babka, która uświetni wielkanocny stół. Wkład pracy niewielki, a efekt wyśmienity.
15 min
Składniki:
Składniki (na dużą formę z kominkiem):
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka cydru jabłkowego
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
32g cukru waniliowego
6 -7 łyżek kakao w proszku typu Nesquik
1.Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, wlewać stopniowo olej i cudr. Mąkę przesiać z proszkiem i wsypać do ciasta. Dokładnie wszystko zmiksować.
Ciasto wlewać do foremki z kominkiem posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przesypując je od czasu do czasu kakao. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 45-50 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze