Babka cydrowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pachnąca cydrem jabłkowym, cudownie wilgotna i rozpływająca się w ustach babka, która uświetni wielkanocny stół. Wkład pracy niewielki, a efekt wyśmienity.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na dużą formę z kominkiem):
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka cydru jabłkowego
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    32g cukru waniliowego
    6 -7 łyżek kakao w proszku typu Nesquik

Babka cydrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, wlewać stopniowo olej i cudr. Mąkę przesiać z proszkiem i wsypać do ciasta. Dokładnie wszystko zmiksować.
    Ciasto wlewać do foremki z kominkiem posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przesypując je od czasu do czasu kakao. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 45-50 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy