Babka cynamonowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Aromatyczna, idealna na Boże Narodzenie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana ((niepełna)): 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - margaryna ((kostka 250g)): 1 sztuka
    - cukier ((niepełna)): 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - poszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kardamon: 0.5 łyżeczki
    - rodzynki ((opcjonalnie)): 2 łyżki
    - migdały (rozdrobnione): 1 łyżka
    - zapach cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie

Babka cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Jaja (całe) roztrzepać mikserem. Dodać cukier i cukier waniliowy, rozmieszać. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, kilka kropel zapachu, rodzynki oraz migdały. Następnie stopniowo wlać margarynę, dokładnie mieszając. (Po dodaniu margaryny miksować ciasto co najmniej pięć minut). Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu wysmarować ciasto polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy