Babka cynamonowo-marcepanowa

0 (0 ocen)

Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Ciasto jest lśniące, delikatne i obłędnie smakuje cynamonem i marcepanem. Smaki już świąteczne.

Składniki:

  • 125 g margaryny lub masła
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka oleju
    1,5 łyżki marcepana
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka sody
    1 łyżka kakao
    1 szklanka mleka
    100 g białej czekolady

Babka cynamonowo-marcepanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka oraz siekamy miękką margarynę. Całość miksujemy na puszystą, gładką masę. Wlewamy olej oraz dodajemy kawałeczki marcepana. Ponownie miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę o pojemności 2-2,5 l. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy, wyjmujemy na talerz. Wierzch oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy