Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

moja ulubiona

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    kostka masła
    200 gram cukru
    szklanka mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    duża cytryna

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować.
  • 2. Mąki z proszkiem wymieszać ze sobą, dodać do reszty.
    Z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę do masy, a z jednej połówki wycisnąć sok do ciasta.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo do ciasta i mieszać delikatnie łyżką.
    Ciasto wylać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy na babkę.
  • babka 4. Piec 50 minut w temp. 180st.C do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

Podobne przepisy