Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Babka cytrynowa to pyszne ciasto idealne do popołudniowej kawy.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    1szklanka cukru trzcinowego,
    cukier waniliowy ,
    2 cytryny,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki maki pszennej,
    25 dag margaryny w temperaturze pokojowej,
    bułka tarta,
    oliwa z oliwek

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić całe do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Całość miksować mikserem do białości. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok z 2 cytryn. Miksować i dodać na koniec margarynę. Wymieszać mikserem na jednolitą konsystencję ciasta. Formę do babki posmarować pędzelkiem oliwą z oliwek i posypać bułką tartą. Całość ciasta przełożyć łyżką do formy. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza 40 minut na złoty kolor. Wykałaczką sprawdzić czy nie jest surowe w środku. Ciasto jest gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy