Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielkanocna babka cytrynowa

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryny: 25 dekagramów
    - mąki: 25 dekagramów
    - cukru: 25 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - dekoracja ( zielony lukier,kolorowa posypka): 1 sztuka

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    2.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanąmąką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
    3.Udekorować lukrem i posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy